„Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli”

(Albert Schweitzer)

W dniu 23 kwietnia 2018 roku uczennice klasy 1h (Alicja Dziegciarz, Beata Habryka, Marta Kopiec, Karolina Stolarska i Wiktoria Szweda) pod opieką pedagog mgr Agnieszki Bujak oraz z ogromnym wsparciem mentalnym mgr Agnieszki Siurdy, opiekunki Szkolnego Koła Wolontariatu, przeprowadziły warsztaty kulinarne dla podopiecznych fundacji „Domu Aniołów Stróżów” w Katowicach. O wydarzeniu mówią tak:

Tematyka zajęć dotyczyła kuchni hiszpańskiej – oczywiście ze względu na profil naszej klasy. Nic nie łączy tak ludzi, jak wspólne gotowanie. Naszym celem było urozmaicenie dzieciakom czasu, który codziennie spędzają w świetlicy. Mamy nadzieję, że sprostałyśmy temu zadaniu. Były wzloty i upadki, ale najważniejszy dla nas był uśmiech dzieci. Myślimy, że udało nam się to osiągnąć. Maluchy z naszą pomocą przygotowały dania hiszpańskie takie jak leche frita czy gazpacho. Spędziliśmy razem miłe popołudnie i cieszymy się, że mogłyśmy poświęcić swój wolny czas na czynienie dobra. Nasze działania prowadzimy w ramach działalności Szkolnego Klubu Wolontariatu. Dziękujemy zatem wszystkim, którzy udzielili nam wsparcia, aby nasz pomysł mógł zostać zrealizowany.